Het gebruiken van de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA)

De Belastingdienst heeft al veel gegevens voor de aangifte. Deze zijn opgenomen in de zgn. vooraf ingevulde aangifte (VIA). Hieronder leggen we uit hoe je de gegevens van de VIA kunt gebruiken in Bokkz. Hiervoor heb je wel DigiD nodig!

LET OP! Sinds maart 2018 staat de Belastingdienst het gezamenlijk downloaden in 1 bestand van de VIA-gegevens van je fiscaal partner en jezelf niet meer toe. Dat houdt dus in dat je voor zowel je fiscaal partner als voor jezelf een VIA-bestand moet downloaden bij de Belastingdienst en uploaden in Bokkz.

Lees onderstaand hoe je de gegevens van de Belastingdienst in Bokkz kunt gebruiken.
Wil je liever een pdf afdrukken en nalezen? Klik dan hieronder.

PDF met uitleg VIA

Stap 1. Kies bij het eerste VIA-onderdeel in Bokkz voor het gebruiken van gegevens van alleen jezelf of samen met je fiscaal partner.

Je kunt hier kiezen of je alleen je eigen VIA-gegevens in Bokkz wilt gebruiken of de VIA-gegevens van je fiscaal partner en jezelf samen.

Stap 2. Klik in het volgende onderdeel van je Bokkz-aangifte op 'naar mijn.belastingdienst.nl'.

Klik in je Bokkz-aangifte op het VIA-scherm op 'naar mijn.belastingdienst.nl'. Er opent zich dan een nieuw tabblad van je browser. Je blijft wel gewoon ingelogd in je Bokkz-account, de aangifte staat nog open. Keer na de laatste stap altijd terug naar je Bokkz-aangifte.

Stap 3. Kies op het scherm van de Belastingdienst voor de gegevens/aangifte van jezelf.

Je kunt je eigen gegevens van de VIA downloaden voor het gebruik in Bokkz.

Stap 4. Klik op inloggen met je DigiD.

Zorg dat je je DigiD-gegevens bij de hand hebt.

Stap 5. Log in met je DigiD-gegevens.

Log in met je DigiD-gegevens. Volg de instructies op het scherm.

Stap 6. Download de VIA-gegevens.

Klik op de link 'Gegevens 2018 downloaden' (of een ander jaartal). Daarmee bewaar je de gegevens op je eigen computer.

LET OP! Je kunt het VIA-bestand NIET openen. Dat is ook niet nodig, je dient namelijk het bestand later in te lezen in je Bokkz-aangifte.

Stap 7. Keer terug naar Bokkz via het openstaande tabblad in je browser.

Na het downloaden van het VIA-bestand kun je uitloggen op mijn.belastingdienst.nl. Je komt dan op de website van de Belastingdienst. Sluit dit scherm en keer terug naar je Bokkz-aangifte (ander tabblad in je browser).

Stap 8.  Wil je de aangifte samen invullen met je fiscaal partner? Download dan ook het VIA-bestand voor je fiscaal partner.

Samen met je fiscaal partner de aangifte invullen? Klik dan bij terugkomst in Bokkz op de button 'naar mijn.belastingdienst.nl' om de VIA van je partner te gaan downloaden. Kies op de site van de Belastingdienst dan voor de optie 'voor een ander' en volg de instructies. Houdt de DigiD-gegevens van je fiscaal partner bij de hand. Uiteindelijk kun je dan ook het VIA-bestand van je fiscaal partner downloaden (op je computer opslaan).

Stap 9. Ga in Bokkz op zoek naar de VIA-bestanden op je computer.

Als de VIA-bestanden op je computer staan, moeten de gegevens nog in Bokkz ingelezen worden. Dat doe je door in de aangifte in Bokkz te gaan zoeken. Klik in het Bokkz-scherm op de oranje-knoppen voor het zoeken van de VIA-gegevens. er opent zich dan een zoekscherm van je browser.
Let op: doe je samen met je fiscaal partner aangifte, dan moet je dus 2x een bestand uploaden.

Stap 10. Zoek het bestand (of de bestanden) op je computer en selecteer het (ze).

Het VIA-bestand is opgeslagen op je computer, veelal in de map 'Downloads' of 'Documenten'. Zoek het VIA-bestand op. Het bestand heeft de naam van je BSN, gevolgd door 'ibv2018' (afhankelijk van het aangiftejaar). Is je BSN bijvoorbeeld 123456789, dan heet het bestand voor de aangifte 2018: 123456789.ibv2018.

Selecteer het bestand en klik op 'Kies' (mogelijk staat er 'Open' of 'Selecteer'; dat is afhankelijk van je browser). Doe eventueel hetzelfde voor het VIA-bestand van je fiscaal partner.

Stap 11. Na het uploaden van het bestand/de bestanden klik je op 'Aangifte invullen' voor het inlezen van de gegevens.

Nadat je het VIA-bestand van jezelf en eventueel van je fiscaal partner succesvol hebt geüpload naar Bokkz, kun je gegevens inlezen in de aangifte. Dat doe je eenvoudig door te klikken op de oranje knop 'Aangifte invullen'.

Stap 12. Vul de aangifte verder in en wijzig eventueel de VIA-gegevens.

De VIA-gegevens zijn verwerkt in de aangifte. Vul de aangifte verder in door het beantwoorden van de JA/NEE-vragen. Je komt dan de gegevens van de VIA vanzelf tegen. Controleer altijd de ingelezen gegevens. Waar nodig kun je de gegevens aanpassen, aanvullen of verwijderen.

Succes met je aangifte!


Lukt inlezen van de VIA-gegevens niet? Bekijk ook onze uitlegvideo.

Als het niet lukt de VIA-gegevens in te lezen, bekijk dan ook onze korte uitlegvideo. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice. Stuur dan een e-mailbericht naar helpdesk@bokkz.nl en wij helpen je zo snel mogelijk.

Je belastingen leuker en makkelijker?

Ja, graag!

Ik doe graag belastingaangifte via Bokkz en krijg een heel jaar service voor maar € 25. Zonder abonnement.

Aanmelden

This is a custom heading element.