Veelgestelde vragen door klanten van Bokkz

Hieronder staat een aantal veel gestelde vragen van klanten. Staat je vraag er niet bij? Kom je er niet uit? De Bokkz klantenservice staat voor je klaar, we helpen je graag verder. Kijk voor meer informatie op onze Klantenservice pagina.

Actuele vragen

Momenteel worden de laatste zaken in het nieuwe programma verwerkt. En uiteraard vinden er de nodige testen plaats. Het nieuwe aangifteprogramma IB 2019 zal naar verwachting in de tweede week van februari beschikbaar komen. Nog even wachten dus. Nb. De zgn. VIA (vooraf ingevulde aangifte) van de Belastingdienst is, net als het aangifteprogramma van de Belastingdienst zelf, pas per 1 maart beschikbaar.
Een terechte vraag. Helaas hebben wij geen invloed op het moment waarop de Belastingdienst je aanslag gaat opleggen.

Belangrijk is natuurlijk wel te controleren of je aangifte goed verzonden is. En ook die van je eventuele partner. Als je inlogt in je Bokkz-account, staat daar de aangifte IB 2019. Daarop zie je de status. Bij een succesvolle verzending staat er een (groene) tekst dat de aangifte succesvol verzonden is. Deze melding krijgen wij pas terug van de Belastingdienst als de aangifte juist is aangekomen en het verwerkingsproces in gaat. Dat is geheel digitaal proces, daar zitten wij zeg maar niet handmatig tussen. Wanneer je met je DigiD inlogt op MijnBelastingdienst.nl, dan zal daar ook gemeld worden dat de aangifte digitaal is ingediend.

Als de aangifte via Bokkz verzonden is, dan hebben wij er (uiteraard) geen invloed meer op. Het verwerkingsproces bij de Belastingdienst is, naar wij vernomen hebben, geheel willekeurig en moeilijk te peilen. Zelfs bij fiscaal partners worden aangiften niet altijd tegelijkertijd behandeld. Het is dus gewoon een kwestie van afwachten wanneer je aangifte(n) in behandeling genomen worden, net als voor alle andere 10 miljoen aangiften.

Wellicht is een belletje naar de Belastingtelefoon handig en geeft dat wat meer info (tel.nr. 0800-0543), maar ook zij kunnen het proces niet versnellen.
Helaas is de aanslag nog niet zichtbaar binnen Bokkz. Dat komt voornamelijk doordat wij van de Belastingdienst een groot aantal gegevens uit de aanslag binnen krijgen, maar niet alles.

Met die gegevens kunnen wij wel geheel automatisch de aanslag controleren met de aangifte. Als de aanslag in overeenstemming is met de gegevens in Bokkz, dan krijg je daar een e-mailbericht van. Als er een afwijking is, dan zullen we dat ook per e-mail met je communiceren.
Het is ons inderdaad bekend dat Elsevier met hun CD-rom en Almanak gestopt is. Bokkz is een heel goed alternatief als je voorheen Elsevier gebruikte.
- Bokkz is immers ook voornamelijk gericht op de eindgebruiker, de particulier en de zzp'er.
- Je kunt bij Bokkz in een en hetzelfde account een onbeperkt aantal aangiften invullen en verzenden.
- Bokkz kent veel dezelfde functies als Elsevier. Bijv. een automatisch optimale verdeling van gezamenlijke inkomsten, vermogen en aftrekposten bij fiscaal partners; er wordt bij de aangifte ook gekeken naar het recht op toeslagen; je kunt middelingsberekeningen maken en afdrukken; van elke aangifte is een rapport (pdf) te maken voor afdrukken, verzenden e.d.

Een voordeel van het werken met Bokkz is dat er geen DigiD nodig is voor het invullen en verzenden. Verzending gebeurt geheel beveiligd via het zgn. Digipoortkanaal. Je stuurt de aangiften dus rechtstreeks naar de Belastingdienst. Ook een PKI-overheidscertificaat is voor jou als gebruiker niet nodig.

In tegenstelling tot de Elsevier CD-rom is Bokkz een volledig online programma. Je hebt voor Bokkz dus wel een internetverbinding nodig. Via een inlog kun je 24/7 online de aangiften invullen, bewaren en inzien. Uiteraard kun je tussentijds een aangifte afsluiten om later weer verder te gaan met invullen.

Het aantal aangiften in een account is eigenlijk onbeperkt. Bij een betaling voor een aangiftejaar ontvang je 3 'credits' zodat je 3 aangiften kunt doen. Daarbij gelden fiscaal partners als 1 aangifte. Zijn je 3 credits op, dan ontvang je na een nieuwe betaling opnieuw 3 credits. Enzovoort. Omdat je per betaling bij Bokkz 3 aangiften kunt doen, zijn de kosten voor Bokkz dus eigenlijk ca. € 8 per particuliere aangifte en € 20 voor de ondernemersvariant (incl. btw).

Gebruikte je voorheen Elsevier voor meerdere aangiften? En wil je meer weten of Bokkz geschikt voor je is? Of heb je grote aantallen aangiften? Neem dan contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden met je.
Voor een overledene wordt door de Belastingdienst een F-biljet uitgereikt. Het is met Bokkz mogelijk de aangifte van het voorafgaande kalendejaar van een overledene digitaal in te vullen en te verzenden naar de Belastingdienst. Bijv. in 2020 kun je een F-biljet 2019 invullen en verzenden.

Dat kan voor zowel een alleenstaande als het geval van een aangever met een overleden (fiscaal) partner.
Van elke aangifte kun je een rapport (pdf) maken. Dat kun je dan vervolgens bewaren, afdrukken of verzenden via de mail. Een voorbeeld van een rapport van een particuliere aangifte vind je hier: Voorbeeld rapport .

Hoe werkt Bokkz?

Ja, dat kan.

Je kunt bij Bokkz gebruikmaken van de vooraf ingevulde aangifte. Dit is een service waarbij Bokkz de gegevens die de Belastingdienst al van je heeft, invult in de belastingaangifte van Bokkz. Deze gegevens krijgt de Belastingdienst van andere instanties, zoals je werkgever, uitkeringsinstantie of gemeente. Met deze service wordt het makkelijker de belastingaangifte in te vullen en worden de kansen op fouten verminderd.

Controleer wel altijd de gegevens die worden ingevuld. Vul ze aan, als dat nodig is. Doe dit zorgvuldig. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je online aangifte juist en volledig is ingevuld.
Ja, dat kan.

Bokkz is een volwaardig aangifteprogramma. Dus inclusief het gebruik van de reeds bekende gegevens bij de Belastingdienst (de VIA), en ook inclusief het verzenden van de aangifte naar de Belastingdienst. Zo hoef je met het gebruik van Bokkz de aangifte niet nogmaals in te vullen bij de Belastingdienst.
Nee. Bij de verzending van de aangifte(n) naar de Belastingdienst heb je geen DigiD-gegevens nodig. Met een juiste combinatie van geboortedatum en BSN (burgerservicenummer) checkt de Belastingdienst of de aangifte voor de juiste persoon is. Samen met de identificatie van Bokkz aan de hand van iDeal is dit voldoende om op een correcte wijze je aangifte inkomstenbelasting in te dienen.

Wil je de reeds bekende gegevens bij de Belastingdienst in Bokkz gebruiken? Dan heb je wel je DigiD nodig, omdat je nl. in moet loggen om de gegevens op te halen.
Bokkz is een 100% online programma. Dat houdt dus in dat je voor het gebruik van Bokkz een internetverbinding moet hebben. Uiteraard bewaart Bokkz de gegevens op een beveiligde locatie in Nederland. Je kunt dus geen software downloaden voor gebruik op je eigen computers, zoals voorheen het aangifteprogramma van de Belastingdienst.

Waarom Bokkz gebruiken?

Bij de Belastingdienst kun je online je belastingaangifte invullen. Daarbij maak je zoveel mogelijk gebruik van de reeds bekende gegevens. Daarmee houdt de Belastingdienst wel op.

Bokkz gaat verder. Naast een gemakkelijk online aangifteprogramma biedt Bokkz meer. Bokkz vertelt je waar je recht op hebt voor wat betreft de toeslagen en gemeentelijke regelingen. Je krijgt tips om te besparen en de juiste informatie is makkelijk te vinden. Zijn er vragen van de Belastingdienst of wijkt de aanslag af van je aangifte, dan krijg je bij Bokkz hulp en advies. Het hele jaar door, zonder aanvullende kosten.
Bokkz staat een heel jaar voor je klaar als het om jouw belastingen gaat. Dat doen we door je de volgende diensten en service aan te bieden:
- online aangifteprogramma inkomstenbelasting;
- speciaal ontwikkeld voor de gebruiker;
- inclusief gegevens Belastingdienst;
- altijd optimale verdeling van inkomens en vermogen;
- automatische controle van je aanslag;
- check op 60 regelingen en toeslagen;
- hulp bij vragen van de Belastingdienst;
- tips & advies voor, tijdens en na je aangifte;
- deskundige klantenservice en helpdesk.

Dat allemaal tegen een vaste lage jaarlijkse prijs, geen verborgen voorwaarden. Er is geen sprake van een abonnement, dus je zit nergens aan vast.
Bokkz is opgericht door twee belastingadviseurs, Wouter Nijssen en Tjeerd Visser. Wouter en Tjeerd zijn samen voor ongeveer 95% aandeelhouder van Bokkz. De rest van de aandelen is in handen van een aantal crowdfunders. Bokkz is dus geen onderdeel van een bank of financiële instelling. Lees meer over Wouter en Tjeerd op de pagina 'Over Bokkz'.

Wat kost Bokkz?

Bij Bokkz betaal je als particulier € 25 en als ondernemer (of DGA) € 60 per aangiftejaar (incl. btw). Daarmee heb je een heel jaar alle diensten die Bokkz levert tot je beschikking voor het betreffende aangiftejaar.

Wil je in 2020 aangifte doen voor het jaar 2019, dan krijg je het volgende:
- online aangifteprogramma inkomstenbelasting 2019. Je kunt 3 aangiften invullen (van jezelf, samen met je fiscaal partner of met anderen). Aangiften van fiscaal partners die samen aangifte doen gelden in Bokkz als 1 aangifte.
- automatische controle van je aanslag 2019;
- check op je recht op toeslagen;
- hulp bij vragen van de Belastingdienst over je aangifte/aanslag 2019;
- tips & advies voor, tijdens en na je aangifte over 2019;
- deskundige belastingadviseurs bij de klantenservice en helpdesk die je volledig helpen tijdens het invullen en bij problemen.
Een heel jaar lang service voor een gering bedrag.

Besluit je dat je ook van een voorgaand aangiftejaar de berekeningen in Bokkz wilt doen, dan heb je daar opnieuw een betaling voor nodig.
Nee, dat hoeft niet.

Natuurlijk wil je samen met je (fiscaal) partner in 1 aangifte je gegevens invullen en verzenden naar de Belastingdienst. Geen probleem, dat is met Bokkz een stuk leuker en makkelijker. En je hoeft niets extra’s te betalen. De prijs die je betaalt voor de particuliere of ondernemersaangifte geldt voor jullie samen.
Nee, er is geen sprake van een abonnement. En je betaalt bij Bokkz niet voor je account, maar voor een aangiftejaar.

Wil je bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting voor het jaar 2019 invullen? Dan betaal je de belastingservice voor aangiftejaar 2019. Zonder verdere verplichtingen, er is dus geen sprake van een abonnement. Al gaan we er natuurlijk wel vanuit dat je het jaar erop weer komt.

Is Bokkz veilig?

Wij vinden veiligheid net zo belangrijk als jij. Het gaat hier immers wel om persoonlijke en vertrouwelijke informatie. Daarom heeft Bokkz een goed security plan opgesteld en uitgevoerd. Daarbij moet je denken aan het volgende:
- inloggen in Bokkz doe je met een geldig e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord dat aan onze veiligheidseisen moet voldoen;
- Bokkz maakt gebruik van de meest veilige versleutelde verbinding (SSL). Hiervoor is een certificaat aan ons afgegeven door GeoTrust.
- alle gegevens worden versleuteld opgeslagen met een AES-encryptie. Data is onleesbaar voor Bokkz. Je herkent de veilige verbinding aan de groene browserbalk;
- al onze servers staan op een beveiligde locatie in Nederland. Dit zijn beveiligde datacenters die 24/7 bewaakt worden en voldoen aan alle daarvoor geldende ISO-9901 en ISO-27001 normeringen. Er wordt er elke dag een back-up gemaakt van de database van Bokkz;
- uitgangspunt van Bokkz is dat gegevens zorgvuldig behandeld en verwerkt worden. Wij zijn daarom ingeschreven bij de Autoriteit Persoonsgegevens onder nummer 1560037. Deze overheidsinstantie controleert op de juistheid van verwerking van gegevens.

Uiteraard blijft persoonlijke informatie die ingevoerd wordt in Bokkz alleen voor de gebruiker beschikbaar. Bokkz zal nooit persoonlijke gegevens doorgeven of verkopen aan derde partijen.
Bokkz bewaart je gegevens zolang je een account bij Bokkz hebt. Daarnaast is de fiscale bewaarplicht momenteel 7 jaar. Dat betekent dat Bokkz verplicht is de verzonden aangifte aan de Belastingdienst en de daaraan ten grondslag liggende gegevens minimaal 7 jaar te bewaren.
Alle data ligt versleuteld opgeslagen in onze databases. Medewerkers van Bokkz hebben geen enkele inzage in jouw account en/of gegevens. Pas nadat jij toestemming geeft, kunnen zij in jouw account om je te helpen.

Bokkz verleent op geen enkele wijze inzage aan derden van door gebruikers ingevulde persoons- en/of aangiftegegevens. Wanneer Bokkz samenwerkt met partners als de grootbanken of verzekeraars, dan is daar als tegenprestatie nimmer sprake van het verstrekken van inzage van gebruikersgegevens. Meer informatie over dit punt vind je ook in ons privacybeleid.

Mail je vraag naar ons!

Als je een vraag hebt kun je ons gewoon mailen, 24 uur per dag – 7 dagen per week. Stuur je mail naar info@bokkz.nl en we helpen je zo snel mogelijk. Wij kunnen je in de meeste gevallen sneller en beter helpen dan via de telefoon (lees meer …).